Filmfestival Oostende gaat SUPER NATURAL met Master Charlotte Vandermeersch en kondigt de wereldpremières van Vlaamse films ‘Soft Leaves’ en ‘Like They Walk On The Moon’ aan

Filmfestival Oostende (FFO) viert zijn zeventiende editie van 31 januari tot 8 februari 2025 en verwelkomt actrice en regisseur Charlotte Vandermeersch als Master. Met haar thema SUPER NATURAL verkent Vandermeersch de relatie tussen natuurlijke en bovennatuurlijke krachten, en hoe deze thema's zich vertalen naar cinema. Naast de Vlaamse openingsfilm ‘Comeback’ van Jan en Raf Roosens, maakt FFO nog twee wereldpremières bekend: ‘Soft Leaves’, het intieme langspeeldebuut van Miwako Van Weyenberg en de documentaire ‘Like They Walk On The Moon’, waarin kapitein Wim Opbrouck de wonderen van de Noordzee verkent.

Charlotte Vandermeersch gaat SUPER NATURAL

Elk jaar zet Filmfestival Oostende (FFO) een Vlaams talent in de kijker dat bijdraagt aan het succes van de Belgische audiovisuele sector. De Master kiest een thema dat zich vertaalt in een selectie van hun favoriete films, en geeft daarmee zowel klassieke als minder voor de hand liggende films een plek in het programma. De Master van FFO25 is actrice en regisseur Charlotte Vandermeersch

Charlotte Vandermeersch (1983) is een veelzijdige artiest die haar plek zowel voor als achter de camera heeft gevonden. Ze heeft een indrukwekkende lijst van credits opgebouwd in zowel theater, film als televisie met onder andere 'Loft' (2008), ‘Turquaze’ (2009), 'Wat Als?' (2011-2013), ‘Red Sonja’ (2011), ‘Het Goddelijke Monster’ (2011), 'Deadline 14/10' (2012), 'Salamander' (2012-2013), 'Deadline 25/5' (2014), ‘, ‘Belgica’ (2016), 'De premier' (2016), ‘Het is ingewikkeld’ (2017-2019) en ‘Juliet’ (2024). In 2021 maakte ze samen met Felix van Groeningen een verfilming van het boek ‘De acht bergen’. Haar regiedebuut werd bekroond met de Juryprijs op het filmfestival van Cannes. 

"De diversiteit in mijn werk geeft me enorm veel ademruimte, en daar ben ik heel dankbaar voor. Ik kom al jaren naar FFO, maar ik had nooit gedacht dat ik Master zou worden. Toen Peter (Craeymeersch, algemeen directeur FFO, red.) mij vroeg, was ik dan ook heel blij en ontroerd. Vanuit die verwondering ben ik erin gesprongen en heb ik mijn best gedaan om er écht iets moois van te maken.”

Met haar thema SUPER NATURAL verkent Vandermeersch de relatie tussen enerzijds het bovennatuurlijke en anderzijds zeer natuurlijke. Het gaat over natuur in de breedste zin van het woord. Het gaat niet enkel om de landschappen om ons heen, maar ook om het leven in al zijn facetten, ons bewustzijn, het mens-zijn met alle gevoeligheden, gedachten en fantasieën. Charlotte ontvouwt het thema in een Masterselectie van acht films, die er niet voor terugdeinzen om bigger than life te zijn, soms op een poëtische manier, soms via humor, soms puur beeldend, soms heel erg rauw of net vreemd en ongrijpbaar: 

“Ik wind er geen doekjes om, de meeste films hebben een serieuze hoek af. In ‘Forrest Gump’ is dat bijvoorbeeld op hartverwarmende, bijna naïeve wijze, maar er kan even goed een horrorelement in zitten of iets wat ons rationele denken overstijgt, zoals bij ‘Under the Skin’ of ‘Let the Right One In’. Een film als ‘Monos’ is dan weer héél zintuiglijk, het overlevingsinstinct van de personages doet je eigen bloed stromen en je lijkt de hitte en de vochtigheid van de jungle door het scherm heen te voelen. Ik vind het belangrijk om die niet te vatten kracht van de natuur voelbaar te maken, en hoe de mens zich daartoe tracht te verhouden, zoals in ‘Embrace of the Serpent’. Deze films zijn als tochten naar een andere wereld. Ze verwonderen. En in de grijze zone tussen film en realiteit, tussen jouw en mijn waarheid, tussen natuur en het bovennatuurlijke, that’s where the magic happens.”

Film

Regisseur

Embrace of the Serpent

Ciro Guerra

Let the Right One In

Tomas Alfredson

Breaking the Waves

Lars von Trier

Forrest Gump

Robert Zemeckis

Un prophète

Jacques Audiard

Under the Skin

Jonathan Glazer

Monos

Alejandro Landes

The Color of Pomegranates

Sergei Parajanov

Het thema verkent de grenzen van wat we rationeel mogelijk achten en biedt daarbij zowel escapisme als reflectie voor de bezoekers. Volgens Vandermeersch kan cinema voel- en zichtbaar maken, wat anders maar moeilijk een taal vindt: 

“Deze editie is een levenslustige uitnodiging tot het geloven in de kracht van je eigen aanvoelen en fantasie. Ontsnap mee naar andere oorden, en misschien bekijk je je eigen realiteit nadien wel met andere ogen.”

Artistiek directeur Peter Craeymeersch is bijzonder verheugd om Charlotte Vandermeersch als Master van deze editie te verwelkomen: 

“Charlotte daagt ons met haar thema uit om anders naar film en onze plaats in de natuur te kijken. We zijn ervan overtuigd dat ze vanuit haar visie ons publiek zal weten te verrassen met verhalen die zowel verwonderen als raken. Ook in onze selectie zullen heel wat films terug te vinden zijn waar zowel debutanten als gevestigde waarden thema’s als persoonlijke kracht, fantasie en het zelf beschouwende centraal zetten”

Vlaamse wereldpremières ‘Comeback’, ‘Soft Leaves’ & ‘Like They Walk On The Moon’

De zeventiende editie van FFO belooft opnieuw met een knal uit de startblokken te schieten. Na drie uitverkochte zalen voor de openingsfilm met ‘Comeback’ van Jan en Raf Roosens, wordt nu ook een extra vertoning toegevoegd in De Grote Post. De film brengt een indrukwekkende cast samen met Veerle Baetens en haar dochter Billie-Louise Vlegels, die samen met Gorik van Oudheusden (aka Zwangere Guy) haar acteerdebuut maakt.

Daarnaast introduceert FFO de wereldpremières van twee bijzondere films: ‘Soft Leaves’, het langspeeldebuut van Belgisch-Japanse regisseur Miwako Van Weyenberg, en de documentaire ‘Like They Walk On The Moon’, waarin veelgeprezen acteur, muzikant en beeldend kunstenaar Wim Opbrouck een verfrissende kijk geeft op de wonderen van de Noordzee.

Soft Leaves

‘Soft Leaves’ vertelt het verhaal van Yuna, een ingetogen tiener die steun vindt bij haar vader, Julien, een coach in het hoogspringen. Wanneer Julien ernstig ten val komt en in het ziekenhuis belandt, staat Yuna er alleen voor met haar oudere broer Kai. Hun leefwereld komt onder druk te staan als hun Japanse moeder en halfzusje naar België komen om voor hen te zorgen.

Soft Leaves
Soft Leaves

Miwako Van Weyenberg schetst een intiem portret, waarin jonge actrice Lill Berteloot overtuigt met haar vertolking van een meisje op zoek naar haar identiteit. Geert Van Rampelberg neemt de rol van haar vader op zich. ‘Soft Leaves’ is geselecteerd voor de SOON!-competitie, die nieuwe filmmakers in de spotlight zet met hun eerste of tweede film. De wereldpremière vindt plaats op zondag 2 februari in Kinepolis Oostende.

Like They Walk On The Moon

Wat krijg je als je een concertfilm laat samenvloeien met een documentaire over de wonderen van de Noordzee én een nieuwe interpretatie van de klassieker Moby Dick? Vuurwerk! Kapitein Ahab van dienst is Wim Opbrouck, zijn witte walvis is het ‘Poco Adagio’ uit symfonie nr. 3 van Camille Saint-Saëns. De West-Vlaamse acteur, muzikant en theatermaker wil deze orgelsymfonie door het orkest van Brussels Philharmonic laten uitvoeren... op zee. Het podium wordt de zandbank voor de kust, die tijdens de herfst en lente-equinox een uurtje boven water komt. Zullen Opbrouck en zijn muzikanten in hun opzet slagen? Of blijft het orkest spelen terwijl hun Titanic langzaam maar zeker zinkt?

Like They Walk On The Moon
Like They Walk On The Moon

‘Like They Walk On The Moon’ van regisseur Frederik Carbon biedt een poëtische en visueel indrukwekkende kijk op de Noordzee en volgt een klassiek orkest dat midden in de natuur de strijd aangaat met de elementen om hun muzikale visie tot leven te brengen. Vanwege deze sterke beeldkracht is de film geselecteerd voor de LOOK!-competitie, waarin de nadruk ligt op de unieke ‘look’ die de kijkervaring op het grote scherm naar een hoger niveau tilt.

Naast de wereldpremière op zaterdag 1 februari organiseert FFO op woensdag 5 februari een exclusieve VIP-vertoning van ‘Like They Walk On The Moon’ in De Grote Post in aanwezigheid van Brussels Philharmonic. Na de film zijn gasten uitgenodigd voor een walking dinner, met volop mogelijkheden om te netwerken. 

Overzicht

Film

Regisseur

Vertoning

Comeback

Jan & Raf Roosens

vr 31 januari v.a. 19.00 uur

Soft Leaves

Miwako Van Weyenberg

zo 2 februari om 20.00 uur

Like They Walk On The Moon

Frederik Carbon

za 1 februari om 20.00 uur

wo 5 februari om 20.00 uur (unieke vertoning)

Tickets voor ‘Comeback’ (extra zaal), ‘Soft Leaves’ en ‘Like They Walk On The Moon’ zijn verkrijgbaar vanaf 16.00 uur.

De volledige programmatie wordt bekendgemaakt op donderdag 19 december. De ticketverkoop start op 20 december.

Zin om FFO25 zorgeloos te beleven? Stel dan je eigen filmavontuur samen met de festivalpas aan een voordelige prijs. De pas geeft je onbeperkt toegang tot de volledige selectie van films op het festival.

Meer informatie & de aankooplink via filmfestivaloostende.be/nl/ticketinfo.

De Jamies

Meer dan 10.000 fans stuurden hun favoriete content creators in om kans te maken op De Jamies, de Vlaamse online video awards die op donderdag 6 februari 2025 in De Grote Post tijdens Filmfestival Oostende worden uitgereikt. 

Deze speciale editie markeert vijf jaar van De Jamies en viert alle digitale creatievelingen die met passie en vernieuwing video's maken op platforms als TikTok, Instagram, YouTube en Twitch in uiteenlopende genres voor een divers publiek. 

Bekende gezichten zijn genomineerd zoals Acid, Celine & Michiel, Average Rob, Ender Scholtens, Anastasya Chernook en Steffi Mercie. Zij kunnen hun mooiste galakleding aantrekken voor dit jubileum.

Stemmen om de winnaars in de 17 categorieën te kiezen kan vanaf 25 november tot en met vrijdag 12 januari. De jury - bestaande uit Jolien Roets, Frederik El Masri, Jasper Declercq, Kenny Leys, Safia Machbouaa, Shauny Eloot en Wouter Sweron - zal ook hun stem laten gelden.

Alle info over de uitreiking en meer details over het programma vind je via www.jamies.be.

De Ensors

Op vrijdag 7 februari vieren De Ensors voor de vijftiende keer het talent van de Vlaamse audiovisuele sector. De Ensors sluiten perfect aan bij het DNA van Filmfestival Oostende, dat vanaf zijn ontstaan steeds ruim aandacht schonk aan talent van eigen bodem. 

Zoals al gecommuniceerd werd de stemprocedure voor de komende editie verder verfijnd. De eerste ronde blijft ongewijzigd en verloopt zoals bij eerdere edities. In de tweede ronde stemmen de vakgroepen voortaan over alle vakgebonden Ensors (Muziek, Geluid, Make-up, Kostuum, Art-Direction, DOP, Montage, Scenario Film, Scenario Fictie-Serie, Acteerprestatie in een Hoofdrol (Film), Acteerprestatie in een Hoofdrol (Fictie-Serie), Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol (Film), Acteerprestatie in een Ondersteunende Rol (Fictie-Serie), Regie Film en Regie Fictie-Serie). De voltallige Ensor Academie blijft beslissen over de ‘best of the best’ prijzen, met name Kortfilm, Jeugdfictie, Animatie, Documentaire, Fictie-Serie en Film. 

Voorafgaand aan de uitreiking vindt op vrijdag 7 februari ook opnieuw Het Debat van De Ensors plaats. Hierbij wordt de klassieke, geijkte formule - waarbij ieder panellid een stelling naar voren brengt - verlaten. In de plaats daarvan beoogt De Ensorse een openhartig maar constructief gesprek tussen de vertegenwoordigers van de sector enerzijds, en anderzijds Vlaams minister van Cultuur Caroline Gennez en Vlaams minister van Media Cieltje Van Achter (onder voorbehoud). Beide ministers staan alvast positief tegenover de vraag en het open debat, en willen graag ingaan op deze uitnodiging vanuit de sector. Het initiatief zou tevens het sluitstuk worden van de ruimere ‘Sectordag’ die Vlaams minister van Cultuur Caroline Gennez, Vlaams minister van Media Cieltje Van Achter, het Departement Cultuur, Jeugd en Media, en het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) jaarlijks organiseren voor de audiovisuele sector. 

De combinatie Sectordag – Debat van de Ensors – Gala van de Ensors maakt de trip naar Filmfestival Oostende dan ook een niet te missen dag voor iedereen die betrokken is bij de sector.

Alle info over de uitreiking en meer details over het programma vind je via www.ensors.be. 


Download hier het beeldmateriaal.

Felix Bertrand

Day One MPM

Filmfestival Oostende

Pers, Filmfestival Oostende


#FFO #FFO25 @filmfestivaloostende

www.filmfestivaloostende.be

Volg Filmfestival Oostende op Instagram - Facebook - YouTube - TikTok

Met dank aan onze partners

 

 

 

Over Filmfestival Oostende

Over Filmfestival Oostende

Filmfestival Oostende is een jaarlijkse boost voor wie van de betere cinema houdt. De wederkerende focus op Vlaamse film, de aparte insteek in het internationale aanbod, de aandacht voor cinematografische pareltjes in de LOOK!–competitie en de Belgisch-Nederlandse coproducties uit de COOP!–competitie, zorgen voor een complementair programma dat een (inter)nationale uitstraling koppelt aan een glamoureuze kijk op het filmberoep in Vlaanderen. Eén van de hoogtepunten is ongetwijfeld de uitreiking van de Ensors, de Vlaamse film- en televisieprijzen en de Jamies plaats, de Vlaamse online video awards. 

Voor interviews, accreditaties of andere persgerelateerde vragen, aarzel niet om contact op te nemen!

Neem contact op met